Sfaturi pentru un condus economic şi ecologic
Pentru majoritatea dintre noi automobilele reprezintă o parte importantă din viaţa noastră. Ne ajută să ajungem acolo unde ne dorim, repede şi confortabil. Dar acest confort costă, şi nu doar bani, ci şi emisii. Pentru a ajuta planeta, dar şi buzunarul fiecăruia, vă propunem câteva sfaturi pentru a reduce semnificativ consumul de carburant:


Întreţinerea maşinii
Verifică periodic starea tehnică a maşinii şi presiunea pneurilor.
Bagajele inutile cresc consumul de combustibil
Luaţi doar strictul necesar şi evitaţi pe cât posibil accesoriile ce pot afecta aerodinamica maşinii.
Conduceţi preventiv
Frânările bruşte, condusul sportiv şi viteza mare pot creşte consumul de carburant cu până la 30%. Conducând liniştit preveniţi accidentele şi protejaţi şi mediul.
Schimbaţi viteza eficient
Schimbă într-o treaptă inferioară de viteză la aproximativ 1.000 de turaţii pe minut. Cu cât menţii o turaţie mai mică, motorul consumă mai puţin. Schimbă într-o treaptă superioară de viteză la 2.000 de turaţii pe minut la motoare diesel şi la 2.400 de turaţii la motoare pe benzină.
Planificaţi călătoria
Alege cele mai scurte şi eficiente rute către destinaţia aleasă.
Opriţi motorul la pauzele lungi
Ori de câte ori vă aflaţi într-un trafic aglomerat, opriţi motorul pentru a obţine un consum mai redus. Este varianta manuală a sistemului START/STOP pentru motor, utilizat din ce în ce mai mult de către producătorii de maşini noi.
Folosiţi cu moderaţie aerul condiţionat
Folosirea aerului condiţionat duce la creşterea consumului de carburant. Corect şi de efect este să deschideţi întâi toate geamurile, astfel încât la pornirea de pe loc să iasă tot aerul cald din interiorul maşinii. Apoi puteţi da ventilaţia la maximum, dar la o temperatură moderată, de exemplu 22 de grade Celsius.
Încercaţi să nu călătoriţi singur
Protejezi mediul şi poţi să ai parte de o companie plăcută dacă iei mai mulţi pasajeri pe traseul tău zilnic.
Evitaţi drumurile scurte
Când motorul este rece, maşina consumă mai mult combustibil până ce acesta ajunge la temperatura optimă de fucţionare.